21 december 2008

Konsumera mera!

Igår var jag i Göteborg för ett ärende och lite shopping. Affärerna var som väntat fullpackade med människor. Det finns nog tre stora anledningar till varför det var så fullt av folk;
1. Det var i Göteborg och där bor det ganska mycket folk. 2. Det är helgen innan jul och folk stresshoppar i det syftet. 3. Det var dåligt väder, vilket brukar locka folk till köpcentrumen.
Men hur stor procent av alla människorna där köpte faktiskt något? Betydligt mindre andel än vad som köpte i alla fall. Det kunde man med ögats mått räkna ut.
Det är tyvärr denna rädsla för konsumtion som människan måste komma över om vi ska ta oss ur denna så kallade finanskris. Att de som förlorat sina jobb inte kan köpa något utan stoppar de kronor som kvar under madrassen, är helt förståeligt. Det är inte de som ska konsumera. Det som gäller är att de som har kvar sina jobb måste fortsätta och konusmera istället för att låsa in varje krona i rädsla att de blir de nästa som får sparken. Tänk er ett cenario där ingen alls konsumerar, vad händer då? Med enkel matematisk uträkning krävs alltså ingen fortsatt produktion, och allt fler förlorar jobben.
För att övervinna finanskrisen krävs att pengar sätts i rörelse så att produktionen kan fortgå. Med risk för att låta som en sann shopaholic; Våga konsumera mera!

Inga kommentarer: